Когато лечението е приятно

Всичко съществуващо се намира в непрекъснато движение, дори и ако ние не го забелязваме. Преместването в пространството, растежът, самият живот – това са различни форми на движение, изменение, развитие. Мислите също се движат: те се появяват, разпространяват, променят и изчезват. Възникването, изменението, разпространението – това са различни прояви на единен процес, предизвикан от силата на изменението Хетеро. Но ако в света действа неконтролируемо само тя, всичко би се разсейвало и изчезвало мигновено, без да успее да се прояви. В действителност, всяко  изменение е ограничено в пространството и времето, а движението има определена скорост. Ние осъзнаваме и регулираме живота си чрез повторение. Силата на връщането – тази, която възпрепятства изменението, се нарича Хомо. Тя съхранява сходството и еднообразието.

Взаимодействието между силите Хетеро и Хомо прилича на затягане на въже. Победата на която и да е от тях би означавало прекратяване на съществуванието. Но това не се случва, защото в света съществува и трета сила – Нейтро. Еволюционно тя е по-развита и съвършена. Нейтро силата включва в себе си хармонично уравновесените полярности заедно с източника на техния произход. Задачата на силата Нейтро да поддържа живота се постига посредством обединяване и неутрализиране на борещите се противоположности. Единството на силите Хомо, Хетеро и Нейтро изгражда Триначалната основа на прогресивното движение и еволюция. Ние живеем в хармоничен Нейтро-свят, в който денят се сменя от нощ, зимата – от лято, разширението се уравновесява от свиване, лявата страна – от дясна, високото – от ниско, север – от юг, вдишването – от издишване, а противоположно заредените частици се привличат една към друга. И така, на човека са нужни две очи – за да вижда, на птиците – две крила, за да летят. Тяхното хармонично взаимодействие се контролира от главния мозък (Нейтро). Движението, което е присъщо на всичко живо – това е Нейтро-процес. В него Хомо- и Хетеро- съставляващите са неразделни и регулярно се сменят една с друга. Резултатът от тяхното взаимодействие се проявява във вид на спирала. Всичко в този свят се движи по спирала: въздушните маси, океанските вълни, небесните тела, миниатюрните частици, веществата в организма и дори емоциите и мислите. Ако се вгледаме внимателно, ръцете и краката при ходене също описват спирални траектории. Спиралните движения – това е пътя на Нейтро.

Резките праволинейни движения носят свойствата на Хетеро, и затова предполагат травми. Забавените до почти пълно спиране движения, предизвикани от действието на Хомо-силите, водят до отслабване на организма. Спиралните движения (Нейтро) са изключително полезни. Те способстват за активизиране на енергийните потоците, обмяната на вещества в организма, подобряват процеса на дишане, кръвообращението и инервацията, привеждат в равновесие мислите и емоциите.

Методът Туист терапия, разработен от професор Пак Чже Ву, е метод за лечение и профилактика на болестите с помощта на усукващи спирални (туист) движения. Триначалната теория за движението позволява за всеки отделен случай да се подберат индивидуално онези усукващи движения и положения на тялото, които възстановяват нарушените връзки между поразените участъци на тялото и контролиращите органи и системи на организма, активизирайки процесите на саморегулация и самовъзстановяване.

За да живеем нормално в дома си, са необходими системи за водоснабдяване, канализация, отопление, вентилация. Когато те се повредят, ние незабавно намираме майстор, способен да възстанови тяхната цялост и проводимост. Подобни системи съществуват и в човешкия организъм, а специалист по Туист терапия може бързо да възстанови нарушените взаимовръзки и да помогне на организма да се справи с болестта.

Лечението с метода Туист терапия е простичък и икономичен и затова е особено чудесен, дори вълшебен. Всеки човек може да го изучи и използва, за да помогне на себе си и близките си както при хронични болести, така и при остри състояния. Лекарят, владеещ Туист терапията, има възможност да лекува ефективно дори в условия, в които няма под ръка необходимата диагностична апаратура и лекарствени средства. Понякога е достатъчно да обърне внимание на движенията и позата на пациента, за да разбере как да му помогне.

Туист на кожата, или туист-масажът е още един прекрасен начин да повишите тонуса и настроението си, да промените фигурата си, да си върнете младостта и красотата на кожата. Убедете се сами: ако сутрин се погледнете в огледалото и не се харесате – какво може да направите? Измивате се, хващате с двете си ръце краищата на усукана мека хавлиена кърпа, заставате пред огледалото, опъвате кърпата и я доближавате до кожата в основата на шията. Сега с дясната ръка дърпате кърпата бавно нагоре и назад, плъзкайки я с лек натиск по кожата, а с лявата ръка оказвате съпротивление. Направихте ли го вече? Повтаряйте тези движения, последователно премествайки се нагоре по шията, брадата и лицето до линията на косата. Е, какво – харесвате ли се? Разсънихте ли се? Правете тази процедура всеки ден и бързо ще почувствате резултата!

Ако нямате време или възможност да посещавате фитнес, но искате да бъдете във форма – това е вашият метод! Две минути хармонични усукващи движения на тялото са завършен ефективен комлекс. Примамливо е, нали? Такава гимнастика за очите позволява да подобрите зрението си, за стомаха – да се избавите от запек и да укрепите коремните стени, за гърдите – да подобрите работата на белите дробове и сърцето, да изправите стойката си.

Ако сте толкова заети, че не разполагате дори с две свободни минути, в арсенала на Туист терапията за вас има весело туист-ходене! Това увлекателно и приятно занимание не изисква специално време. Индивидуално подбрани усукващи движения може да правите по пътя до офиса, слизайки по стълба, ходейки в къщи. Минута туист-ходене заменя по терапевтична ефективност един час обикновено ходене. Много бързо ще почувствате, че тялото е станало по-леко, а умът – по-ясен. Специалист по Туист терапия ще подбере за вас такива движения, че дори ходенето да е предизвиквало у вас неприятни усещания вследствие на заболяване, сега то ще ви доставя радост!

Опитът и практиката на лекарите, специалисти по Туист терапия – от Русия, България, Полша, Сърбия, Дания, Чехия, Швеция, Израел, Индия и други страни убеждава по-добре от всякакви думи в ефективността и перспективността на това ново, стремително развиващо се направление на безлекарствената медицина. Туист терапията носи удовлетворение и усмивка не само на пациента, а и на лекаря.

Това е един от редките случаи, когато лечението е приятно!