Кратка характеристика на методите на въздействие върху точките на съответствие

Механичен масаж

Натискате най-болезнената от точките, отговаряща за съответния орган, до получаване на търпима болка и с вибриращи движения я масажирате в продължение на една-две минути. Може да масажирате и цялата зона на съответствие с масажна ролка или масажен пръстен. За механично въздействие върху точката на съответствие може да се използват много подръчни средства: малки камъчета, метални топчета, мъниста и т.н. Тези предмети се залепват с лейкопласт върху точките на съответствие и периодически се масажират – по 1-2 минути на всеки час.

Магнитно поле

Върху точките на съответствие се поставят магнитни звездички и се залепват с лейкопласт. Магнитът се поставя в най-болезнената точка. Магнитната звездичка съвместява две насоки на въздействие върху точката на съответствие – механично и магнитно поле.

Биологическа сила на живите семена

На всички е известна силата на поникващите семена, когато нежен на вид кълн пробива плътната почва. Тази тяхна потенциална енергия се използва за лечение в Су Джок терапията. Семената се залепват с лейкопласт върху зоната на съответствие на патологичния процес. Действието на семената също протича по две направления – механично (затова особено ефективни са семената, имащи остри ръбове, напр. елда) и биоенергийно въздействие.

Прогряване

Топлината, като разширяваща енергия, притежава стимулиращо действие. Затова при редица заболявания, свързани с недостиг на енергия, прогряването на точките на съответствие дава много добър ефект. Прогряването се осъществява със специални пелинови пръчици (мокси). Моксотерапията е много ефективна при простудни заболявания и грип. Препоръчва се при възрастни хора като средство за повишаване на общият тонус. В тези случаи лечението се провежда на сеанси от 5 – 10 процедури.

Практически всички хора и особено тези над 40год., при усещане на слабост, неразположение, умора, неудовлетвореност и понижено самочувствие могат да прилагат на себе си моксотерапия. При това, количеството на процедурите избира всеки сам в зависимост от собствените си усещания.

Моксотерапията е достъпна за всеки и е добро помощно средство при лечение на много заболявания, а в редица случаи е основно или дори единствено средство за въздействие върху заболяването. Моксотерапията практически няма противопоказания, и само непоносимостта към дима от моксата може да е причина за отказ от лечение с този метод.

Не се прилага моксотерапия при лечение на хипертонична болест.

Цветолечение

Много заболявания, особено такива, които имат външно проявление, могат да се лекуват с цветове.

  • Ако болестта се проявява с почервеняване и няма оток и болка – можем да я лекуваме с черен цвят;
  • Ако се проявява като слаб оток, сърбеж, слаба тъпа пулсираща болка – трябва да се лекува със зелен цвят;
  • Ако болестта се проявява със значителна, но не постоянна болка – лекува се с червен цвят;
  • Ако болките са силни и постоянни, появяват се рани, областта на поражението придобива сиво-черен оттенък – лекува се с жълт цвят.

За прилагането на цветолечение е необходимо точките или зоните на съответствие да се боядисат с флумастер в съответния цвят или върху тях да се залепи цветна хартия с цветната повърхност към кожата. Човек не трябва да търпи каквато и да е болка – снемете си я сами, за да ускорите лечебния процес, да мобилизирате силите на организма за борба с болестта, но при необходимост се обръщайте към лекар, за да може той квалифицирано да оцени Вашето състояние.